Eten

6 essentiële specerijen voor smakelijker koken

Als het enige wat je van peper weet het spul is dat uit een shaker komt, stop dan gewoon. Leg de gemalen zwarte peper neer — dat spul smaakt toch nergens naar — en koop jezelf een pepermolen en wat echte peperkorrels. Voeg het dan overal aan toe. De smaak zal je verbazen.

Za’atar

Za’atar is geen specerij, maar een mengsel – het is meestal een combinatie van zout, sesamzaad en sumak – en het is degene die je in je keuken nodig hebt. Een beetje Za’atar als finishing touch op zowat alles zal wonderen doen voor je diner.

Piment

Piment is een van de meest onderschatte specerijen. Deze specerij smaakt als een combinatie van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel – vandaar de naam – en is verantwoordelijk voor het geweldig maken van zo veel van onze favoriete gerechten. Het is onmisbaar in Jamaicaanse jerk-recepten en in de keuken van het Midden-Oosten in het algemeen. Het komt ook voor in inmaakrecepten, is verantwoordelijk voor het op smaak brengen van commerciële worst, en is de reden dat Cincinnati chili zo’n uitgesproken aroma heeft.

Tip: naturalspices.nl/kruiden-specerijen 

Paprika

Paprika brengt niet alleen warmte in kleur, maar ook in smaak aan je gerechten. Het wordt gemaakt van paprika of chilipepers. Paprika is het meest bekend in de Hongaarse keuken – denk aan goulash – maar het wordt ook veel gebruikt in Spaanse of Portugese gerechten. Er zijn veel verschillende smaken paprika: zoet, heet gerookt, puur. Wij vinden dat je ze allemaal moet proberen.

Venkelzaad

Venkelzaad is DE specerij voor iedereen die van venkel houdt of gewoon van drop in het algemeen. Wanneer het wordt toegevoegd aan voedsel, geeft de milde smaak een delicate smaak van anijs. Het wordt vaak gebruikt in worst, dus het toevoegen ervan aan gerechten kan ze een bijna vlezige smaak geven.

Garam Masala

Garam masala is geen specerij, maar een mengsel van specerijen die veel voorkomen in de Noord-Indiase keuken. Het is meestal een mengsel van peperkorrels, kruidnagels, kaneel, komijnzaad en kardemompeulen. En als je dit in je kast hebt staan, komt er een heel gebied van de keuken tot je beschikking.

Uitgelicht: naturalspices.nl/garam-masala-kruiden

Sumak 

Sumak is een specerij uit het Midden-Oosten met een krachtige citroenachtige smaak. Met een klein beetje ervan wordt een gerecht direct lekkerder. Je kunt het gebruiken als garnering op dipsausjes, bovenop salades, of om rijst op smaak te brengen.

Komijn

De heldere, peperige smaak van komijn is een van de redenen waarom Mexicaans eten zo verslavend is. Het is die bepaalde smaak waar je van houdt, maar waar je je vinger niet helemaal op kunt leggen. Het is ook een belangrijk ingrediënt in Indiase en Midden-Oosterse gerechten. Als je de volgende keer gebakken bonen maakt, doe er dan wat komijn bij. Je zult er geen spijt van krijgen.

Kurkuma

Kurkuma is verantwoordelijk voor een aantal opmerkelijke gerechten. Het geeft ballpark mosterd zijn heldere gele kleur en is instrumentaal in curry’s.

Kardemom

De unieke zoet-pittige smaak van kardemom maakt het een natuurlijke toevoeging aan zoetigheden. Voeg een beetje toe aan je volgende taart en je zult zien wat we bedoelen. Hoewel kardemom in gewicht de duurste specerij kan zijn, heb je niet veel nodig om de krachtige smaak over te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *