Ecologisch verantwoord koken

Lekker eten, het is iets waar velen van ons velen van genieten. Nu en dan in een goed restaurant een heerlijke maaltijd eten samen met vrienden, familie en geliefden is dan ook een populaire uitgaansgelegenheid. Helaas is uit eten gaan momenteel helaas onmogelijk. Door de pandemie zijn bijna alle horecagelegenheden gesloten. Natuurlijk is het wel mogelijk om gewoon thuis te koken. Deze pandemie is een goede gelegenheid om beter te leren koken. Daarnaast is het ook leuk om niet alleen lekkerder te gaan koken, maar ook meer ecologisch verantwoord te koken. Naast de pandemie is er dit jaar ook meer aandacht voor de klimaatproblemen die steeds serieuzer worden. Er waren veel bosbranden en ook weer nieuwe hittegolven. Een grote vervuiler en oorzaak van CO2-uitstoot is de voedselindustrie. In dit artikel bespreken we hoe je ecologisch verantwoorder kunt koken.

Palmolie vraagstuk

Veel mensen lezen soms negatieve artikelen over palmolie. ‘What is palm oil?’ Voor de productie van palmolie, die voornamelijk in Indonesië en Maleisië plaatsvindt, worden er veel hectares oerwoud gekapt. Dit is natuurlijk funest voor de flora en fauna, de dieren in deze oerwouden. Ook heeft het negatieve gevolgen voor lokale bewoners en verhoogd het de kans op bosbranden. Op globaal niveau zorgt het wegkappen van oerwoud voor hogere CO2 gehaltes. Wanneer mensen dit lezen denken ze vaak, ‘ik ga geen producten met palmolie’ meer kopen. Helaas is dit onmogelijk aangezien palmolie bijna overal in verwerkt wordt. Een beter idee is daarom om producten aan te schaffen waar de palmolie duurzaam geproduceerd is. Meer en meer palmolie productiebedrijven werken eraan om palmolie op een duurzame manier te produceren en sluiten zich aan bij de European Palm Oil Alliance.

Minder vlees gebruiken

We zeggen natuurlijk niet dat je volledig veganistisch moet gaan koken. Maar het is wel degelijk goed voor het klimaat en voor dierenwelzijn om vaker vegetarisch te eten. Denk bijvoorbeeld aan twee of drie keer per week zonder vlees te koken. Veel mensen zijn bang dat als ze alleen vegetarisch koken het minder lekker zal zijn. Mannen maken zich zorgen dat ze niet genoeg proteïne binnenkrijgen. Maar wanneer je goed vegetarisch leert koken is het eigenlijk net zo lekker als wanneer je met vlees kookt.

Afval scheiden

Ook na het koken (en eten) kun je een steentje bijdragen aan het klimaat. Door je afval te scheiden zul je milieuvervuiling verminderen en daarnaast scheelt het ook in de portemonnee. Veel gemeentes rekenen namelijk meer belasting als je vaker de grijze bak buiten zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *