Hoe je je kookvaardigheden kunt verbeteren met de Tajine

De Tajine is een Marokkaanse kooktechniek waarbij vlees en groenten urenlang samen worden gekookt, waarbij de lange kooktijd een smaakvol gerecht oplevert.

Het belangrijkste van de Tajine is dat je moet beginnen met een droog mengsel van specerijen en kruiden, dat over de groenten en het vlees kan worden gestrooid voordat ze in de pot gaan. Als alles erin zit, duurt het 4-9 uur om alle ingrediënten te koken.

Als je voor het eerst met tajines begint te koken, serveer hem dan meteen, want hij kan snel uitdrogen.

Tajine Basics: Wat is een Tajine?

De tajine is een aardewerken pot die meestal rond is en deze potten worden gebruikt als kookgerei in Noord-Afrika, Marokko, Tunesië, Algerije en andere landen. De tajine is een traditioneel gerecht uit de Noord-Afrikaanse keuken, gemaakt met stukjes vlees of groenten die langzaam op het fornuis worden gekruid en gekookt.

Tajines worden vaak geserveerd met couscous of brood als hoofdmaaltijd. Ze worden ook beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse keuken en zijn te vinden in veel Marokkaanse gerechten zoals Chicken Tajine, Beef Tajine, Fish Tajine, Lamb Tajine, Vegetable Tajine, Fruit Tart Tatin.

De geschiedenis van de Tajine.

De geschiedenis van de Tajine gaat terug tot de 16e eeuw toen het traditioneel door Marokkanen werd gebruikt bij hun dagelijkse maaltijdbereiding. Het waren nomaden die veel van gebied naar gebied trokken. Hierdoor hadden ze geen andere keuze dan eenpansgerechten te maken. Voor deze eenpansgerechten gebruikten ze de tajine. 

De voorloper van deze kookpot was eigenlijk een aardewerken pot. Tegenwoordig worden tajines gemaakt van klei en versierd met ingewikkelde patronen op het oppervlak.

Een tajine gebruiken voor het bereiden van verschillende gerechten

Er zijn veel verschillende gerechten die je kan maken in een tajine. De basis van alle gerechten bestaat uit niks meer of minder dan vlees of vis, groenten en kruiden. Hierin kan je veel variëren. Maak je tajine eerst warm op een kookplaat die de hitte regelmatig verspreid. Vervolgens giet je er een laagje olie in. Als de Tajine warm genoeg is, kan je de vis of het vlees erin leggen. Hier bovenop leg je de groenten en vervolgens de kruiden. Nu is het een kwestie van geduld hebben en wachten tot het eten klaar is. 

Eten bereiden in een tajine is dus voor iedereen geschikt. Het is niet moeilijk, maar je moet je er wel even in verdiepen. Daarnaast kost het aardig wat tijd om een gerecht te bereiden, ook al is dit slechts een kwestie van wachten tot het eten gaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *