Nasi, het lekkerste gerecht dat er is

Wist je dat wij het woord nasi in Nederland eigenlijk verkeerd gebruiken? Als we het over nasi hebben dan bedoelen we een gerecht met rijst, groente en vlees. Maar nasi betekent eigenlijk gewoon alleen gekookte rijst. Het is een Maleisische en Indonesische term. Er zijn verschillende termen die met nasi te maken hebben. Nasi putih staat voor witte rijst. Hiermee wordt de normale gekookte rijst bedoeld. Nasi goreng is het gerecht wat vaak in Nederland wordt bedoeld als we het over nasi hebben. Dit betekent gebakken rijst en is in België en Nederland heel populair. 

Varianten van nasi

Nasi goreng is in Indonesië een nationaal gerecht. Een bepaalde internetenquête die in 2011 is uitgevoerd is en werd gehouden bij 35.000 mensen trok de volgende conclusie: nasi goreng staat op nummer twee van de vijftig lekkerste gerechten ter wereld. Rendang behaalde plaats nummer drie. Er zijn ook minder bekende varianten van nasi zoals nasi kuning wat gele rijst betekent. Nasi rames betekent gemixte rijst en nasi lemak is een Maleis gerecht met rijst die in kokosmelk gekookt is. In Indonesië wordt nasi lemak nasi uduk genoemd. 

Wat is Nasi goreng precies?

Zoals je al hebt kunnen lezen is nasi de Nederlandse benaming van nasi goreng. Er bestaan verschillende soorten van nasi goreng. Zo is nasi goreng ikan asin een variant met gezouten en gebakken vis. Dit is zo ongeveer de bekendste variant. In nasi goreng jawa is het kruid paprikapoeder toegevoegd. Het achtervoegsel kambing betekent geit, pete betekent met petehbonen en putih betekent dat de nasi gemaakt is met sojasaus. Als er Arab achter de woorden nasi goreng staat dan zijn er Arabische kruiden toegevoegd. Nasi goreng bestaat uit gekookte rijst die afgekoeld is, boter of olie, en sojasaus of ketjap. Aanvullingen kunnen knoflook, ui en peper zijn. Bijgerechten zijn bijvoorbeeld gebakken ui, pindasaus, saté, kroepoek, sambal en atjar. 

Surinaamse invloeden

Door de emigratie van Javanen naar Suriname vanuit Indonesië is nasi goreng ook in dit land erg bekend. Surinaamse nasi goreng is ontstaan door de invloed van Surinaamse bevolkingsgroepen, zoals die van de Hakka-Chinezen, Creolen en Hindoestanen. Er wordt gebruikt gemaakt van een andere specerijen en kruiden samenstelling. De Surinaamse variant van nasi goreng wordt wel eens geserveerd met Surinaamse vleesgerechten. Denk dan aan moskie metie. Ook bij bijgerechten als zuurgoed en gebakken banaan past het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *