Wat zijn lactosevrije producten?

De tijd dat magere melk het enige alternatief was voor gewone melk is echt voorbij. Tegenwoordig vind je in het supermarktschap lactosevrije producten. Wat zijn dit en is het ook geschikt voor jou?

Wat zijn lactosevrije producten?

Lactosevrije producten zijn, zoals de naam al zegt, producten zonder lactose. Veel producten bevatten zogeheten lactase. Dit helpt het spijsverteringsstelsel bij het afbreken van lactose. Je vindt het onder andere terug in lactosevrije producten. Denk bijvoorbeeld aan lactosevrije melk en room.

Toevoegen lactose

Het toevoegen van lactase is een van de meest gebruikelijke manieren om lactosevrije producten te maken. Een andere optie lactose verwijderen door de melk over lactase te laten passeren. Het is ook mogelijk om lactose mechanisch van melk te scheiden. Hoe complexer het productieproces, hoe duurder het product.

Kun je zelf lactosevrije melk maken?

Steeds meer mensen willen weten hoe ze zelf lactosevrije melk kunnen maken. Misschien behoor jij ook wel tot deze groep. Hoewel het commerciële proces om lactose te verwijderen speciale machines vereist, kun je wel hetzelfde resultaat bereiken met een zogeheten ‘lactase supplement’. Deze is verkrijgbaar in vloeibare vorm, maar soms ook als capsule. Je kunt het supplement kopen in natuurvoedingswinkels. Het enige wat je hoeft te doen is het supplement toevoegen aan gewone melk. Vervolgens moet je een dag wachten tot het gedronken kan worden.

Wat zijn de voordelen van lactosevrije producten?

Lactosevrije producten brengen een aantal voordelen met zich mee. Laten we eens kijken naar melk. Bij sommige mensen zorgt lactose in melk voor vervelende  klachten, zoals misselijkheid en/of een opgeblazen gevoel. In dat geval kan lactosevrije melk een oplossing zijn. Misschien denk je dat er in dit type melk minder voedingsstoffen zitten, maar dat is niet waar. Het bevat evenveel vitaminen, mineralen, eiwitten en calcium als gewone melk.

Gezonde levensstijl

Natuurlijk moet je niet de hele dag alleen maar melk drinken. De basis van een gezonde levensstijl is een gevarieerd dieet. Eet en drink daarom voldoende zuivelproducten in combinatie met verse groenten en fruit. Probeer bewerkte voedingsmiddelen daarentegen zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel lactosevrije melk gezond is, voegen sommige fabrikanten helaas wel zoetstoffen toe. Dit is uiteraard niet goed voor de gezondheid en daarom is het goed om hier rekening mee te houden.

Controleer het voedingsetiket

Controleer altijd het voedingsetiket wanneer je graag lactose vrije producten wilt kopen. Het eten en drinken van producten met toegevoegde suikers is slecht voor de gezondheid. Bovendien wordt lactosevrije melk soms grondiger met hitte en chemicaliën bewerkt dan gewone melk. Besef dit goed voordat je het koopt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *