Wijn en spijs, de perfecte combinaties

Of je nu een leuk etentje gaat organiseren, voor je vrienden thuis gaat koken of gaat borrelen, je wilt natuurlijk wel een goede wijn naast goed eten serveren. En dan kan je online wijn bestellen of langs de slijterij gaan. Maar wees voorbereid, wij bieden je alvast wat ideeën waar wijn goed bij past.

De wijngids voor wining en dining

Het combineren van wijn en spijs: voor de één een passie, voor de ander een onbegonnen zaak. Om de laatstgenoemde groep uit de brand te helpen, geven we graag wat tips. Zo weet je precies, of op zijn minst een beetje, welke wijn geschonken kan worden bij de volgende kaasplank. 

Kaas en rode wijn

Heb je een intense, harde kaas voor je neus, denk: grana padano, gerijpte manchego of pecorino? Kies dan bij voorkeur voor een volle, ronde wijn zoals een cabernet sauvignon, shiraz of zinfandel. Een (medium) zachte kaas als een gruyère, camembert of brie doen het dan weer verrassend goed bij lichte wijnen zoals pinot noir. 

Kaas en witte wijn

Witte wijn laat zich een stuk makkelijker combineren met kaas dan rood. Dit heeft te maken met een laag tanninegehalte in witte wijn. Een tweetal klassieke combinaties zijn kaasfondue met riesling en een sauvignon blanc met geitenkaas. 

Wijn en gevogelte

Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn. Kalkoen of kip combineert in het algemeen makkelijk met witte wijn. Om het geheel wat ingewikkelder te maken telt de bereidingswijze ook mee. Wanneer het gevogelte geroosterd wordt gaat het perfect samen met een chardonnay, rosé of een lichte rode wijn. Wordt het op de bbq gelegd? Dan zeggen we volle rode wijn als cabernet franc of malbec.

Wijn en vis

Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn. Waarom? De tannine in rode wijn in combinatie met visolie laat in het algemeen een metaalachtige nasmaak achter. Mocht je toch voor een rode wijn willen gaan, kies dan voor een variant met een laag tanninegehalte. 

– Lichte vis als zeebaars en tilapia: grüner veltliner, pinot grigio, chablis, verdejo

– Vleesachtige vis als zalm: volle viognier of chardonnay en licht gekoelde pinot noir

– Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn, strakdroge sauvignon blanc of chablis.

Wijn en rundvlees

Daar gaan we: rode wijn. Waarom nu wel? De tannine in rode wijn combineert goed met het vet in rundvlees. De regel hier is simpel: hoe vetter het vlees, de voller de wijn. Serveer je het stuk vlees met saus, dan kan de wijn daar ook apart op aangepast worden.

Na het lezen van deze blog ben jij er helemaal klaar voor om een goed etentje of borrel avond te organiseren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *